VasterFit Logo

Бързината е двигателно качество, определящо способността на индивида да извършва двигателни действия за възможно най-кратко време.

Скоростта на изпълнение на точни координирани похвати и цялостни движения често е критерий за оценка на спортното майсторство в съвременния спорт.

Скоростната тренировка може да увеличи размера на вашите бързи мускулни влакна и води до повече координирано набиране на тези влакна, подпомагайки производството на по-голяма скорост.

МОЖЕТЕ ЛИ ДА СТАНЕТЕ ПО-БЪРЗИ?

Някои спортисти са надарени със скелетна система, която благоприятства бягане със скорост повече от други. Генетиката предопределя съотношението на бързите към бавните мускулни влакна във вашия състав от мускулни влакна. Въпреки, че вашите подобрения в скоростта са ограничени от природата и вашия генетичен състав, всеки може да стане по-бърз от моментната си бързина, чрез прилагане на ефективна програма за скорост в тренировъчния график.

КАКВО Е ВАЖНО ЗА ФУТБОЛИСТИТЕ?

Ускорението, забавянето и промяната на посоката при скорост са много по-важни от максималната скорост във футбола. За да бъдеш ефективен на терена, вие трябва да можете да достигнете максималната си скорост под 30 метра. Нуждаете се от баланс, стабилност на ядрото, ексцентрична сила и добра техника на бягане. В тази програма ще видите много от моите упражнения, които не включват топка. Това е така, защото тренировките с бързи движения с топка в крака всъщност забавят движенията твърде много и следователно е вредно за производството за увеличаване на скоростта.

Като говорим за скорост във футбола, конкретно отнасяща се до:

 • Бързина на разпознаване
 • Време за реакция
 • Вашата способност да предвиждате и четете играта ( което идва с опит )

както и реалната скорост на вашите движения. Да бъдеш бърз състезател, няма да е достатъчно в мача, ако сте бавен в своите реакции и ви липсва способност за четене на играта.

Различните видове движения, които изискват скорост ( и това ще тренирате в тази програма ) са:

 • Линейна скорост
 • Бърза работа с крака
 • Странично движение
 • Вълнообразно
 • Реактивна ловкост и промяна на посоката
 • Забавяне и ускорение на къси разстояния

Когато тренирате за скорост, важно е да предвидите периодите на възстановяване, за да настъпят адаптации. Трябва да се стремите да изпълнявате всеки спринт на 90-95% интензивност. Подобряването на качеството на всеки спринт е това, което е важно за увеличаване на скоростта, а не просто извършване на възможно най-много спринтове за дадено време.

Хидратацията също е ключова и ще помогне за:

 • Смазване на ставите
 • Доставка на хранителни вещества
 • Скорост на нервните съобщения


ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ

За да увеличите скоростта, основният фокус наистина е върху кондиционирането на вашата нервна система да изпраща импулси към мускулите ви възможно най-бързо. Правейки това, вашата скорост на свиване ще се увеличи, което означава, че въпреки, че ще притежавате подобни нива на сила, ще можете да приложите тази сила към земята за по-кратко време, което ви прави по-бърз, по-експлозивен играч!

Това ще постигнете с тренировъчните сесии, които са включени в програмата, както във фитнес залата, така и извън нея ( на открито ).

КАК РАБОТИ ПРОГРАМАТА

Фитнес сесиите включват плиометрична, балистична и скоростно-силови упражнения ( мощност ). Всички тренировки във фитнес залата включват оборудване, които ще намерите в повечето стандартни фитнес зали. Вашите тренировки в залата ще бъдат не по-дълги от 40 минути.

Тренировъчните сесии извън залата ( на открито ) се състоят от динамична загрявка, специфична за скоростта, плиометрични упражнения и след това спринтове, последвани от разпускане. Има 4 различни варианта на спринта за да завършите всяка сесия и ще отнеме приблизително 1 час, за да завършите сесията на открито от началото до края. Тъй като тази програма е предназначена да се извършва през сезона, тренировките ще трябва да бъдат планирани около тренировъчните сесии с вашия отбор и мачовете ви.

Можете да следвате насоките, които съм включил от 3 тренировъчни дни в седмицата в продължение на 4 седмици, но ако чувствате болки или натоварен график с отбора, могат да се поберат само в 1 или 2 тренировъчни дни в седмицата, което е абсолютно достатъчно. Можете да видите прогресивност във вашата скорост само от един тренировъчен ден на седмица, разпределени за по-голям брой седмици. Опитайте и се придържайте към графика, ако е възможно, но не се стресирайте, ако трябва да направите корекции. Помнете, че трябва да сте свежи, за да се представите по най-добрия начин в отборните тренировки и мачове. Това винаги трябва да е приоритет.

Когато тренираме за скорост, ние не целим изграждане на мускулна умора, става дума за качество и максимално намерение във всичко, което вие правите, вместо да правите възможно най-много повторения, докато не можете да направите повече. Въпреки това, ако не сте правили много плиометрични/балистични упражнения преди, може първоначално да почувствате някои мускулни болки за ден или два. Трябва да изчакате докато болката ( мускулното натоварване ) изчезне преди да продължите, тъй като това ще повлияе на способността ви да изпълнявате действията максимално.

Тъй като това е 4-седмична бустер програма за скорост по време на сезона, не трябва да правите друг вид силова тренировка заедно с тази програма. Всичко, което трябва да правите през 4-те седмици са вашите отборни тренировки и тази скоростна програма. Ако имате налично време, можете също да включите програма за превенции.

Уверете се, че храненето също ви е правилно. То също ще допринесе за максимално увеличаване на вашите резултати и ще помогне за възстановяването ви.

Както споменахме, качеството на всяко повторение е от първостепенно значение. Трябва да се стремите да се възстановите напълно преди всяко ново повторение на спринта ( обикновенно 2-3 минути за почивка ) и между сериите за плиометрични упражнения във фитнеса.

ценова листа

развийте вашата скорост, за да получите високо спортно майсторство

Бъдете себе си, имайте дух и воля, продължавайте когато ви е най-трудно, след това идва по-лесното – постиженията!

Имаш допълнителни въпроси? 

скорост във футбола

99 лв

/еднократно

VasterFit Logo

Стремете се към прогрес, не към съвършенство!

Бързи връзки

Бюлетин

Абонирайте се към бюлетина, за да може първи да получавате известия за полезни съдържания!

Copyright © VasterFit 2024. Всички права запазени